Co mě čeká na terapii?

Tereza Jandová

Tereza Jandová

06.01.2024 3 min čtení

Co mě čeká na terapii?

Dospívání je náročné a plné výzev. Je úplně normální cítit se nespokojeně, zmateně, smutně nebo pod tlakem. Individuální terapie může představovat způsob, jak takovým pocitům porozumět, čelit jim a pracovat s nimi.

Dopředu je těžké si představit, jak budou sezení vypadat. V tomto článku ti přiblížíme, co lze od terapie očekávat.

Jak se připravit na terapii?

Na terapii je nejdřív potřeba se objednat. Můžeš si vybrat terapeuta, kterého chceš – třeba podle toho, zda je to muž nebo žena, jakému tématu se věnuje nebo podle sympatií. Pokud nemáš žádnou zvláštní preferenci, ale rád bys na terapii co možná nejdřív, vyber si z našeho kalendáře nejbližší termín, jaký se ti hodí.

První sezení bude hlavně seznamovací. Terapeut se tě bude ptát na to, kolik ti je, do jaké chodíš školy, zda máš sourozence nebo třeba na to, co máš rád. Taky se tě pravděpodobně bude ptát, čemu se chceš v terapii věnovat. Můžeš si to dopředu připravit. Pokud si nejsi jistý, co od terapie vlastně chceš, je to také v pořádku a s terapeutem na to můžete přijít v průběhu terapie společně. Otázky můžeš klást i ty –neboj se terapeuta zeptat na cokoliv, co tě zajímá.

Jak probíhá terapie online?

Na sezení si najdi klidné místo, kde budeš o samotě a kde se budeš cítit bezpečně. Terapie a všechno, co se na ní odehrává, je pouze mezi tebou a terapeutem. Terapii by proto neměl být přítomný rodič, kamarád ani kdokoliv jiný. Terapeut je vázán mlčenlivostí a nebude (v mezích zákona) nikomu sdělovat, co mu na terapii řekneš, a to ani tvým rodičům.

O čem se na terapii mluví?

O čemkoliv budeš chtít. Prostor na terapii je tvůj, můžeš mluvit o tom, co cítíš, čeho se bojíš, co tě trápí nebo štve. Taky můžeš mluvit o tom, co ti dělá radost.

Jak často se na terapii chodí?

Frekvenci sezení je možné podle dohody s terapeutem nastavit podle tvých potřeb. Nejčastěji se dochází na terapii jednou týdně. Je ale možné frekvence zvolnit a scházet se třeba jen jednou za dva týdny nebo naopak se na sezení připojovat častěji, pokud je to potřeba. Aby měla terapie smysl, je dobré zúčastnit se sezení pravidelně. Pokud si ale stále nevíš jistě, zda je terapie zrovna pro tebe, je možné si zatím vyzkoušet jen úvodní sezení a později se rozhodnout.

Máš nějaké další dotazy?

Pokud máš otázky, na které na webu nejsou odpovědi, neváhej nás kontaktovat přes email nebo sociální sítě. My ti co nejrychleji odpovíme.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

SHIFTO poradna

Tereza Jandová

Tereza Jandová