Digitální závislosti

Tereza Jandová

Tereza Jandová

14.02.2024 3 min čtení

Digitální závislosti

Digitální svět by nás měl obohacovat, ne omezovat. Jedná se o skvělý způsob, jak se bavit, učit se novým věcem nebo být ve spojení s dalšími lidmi. V některých případech ale digitální svět může ovlivňovat náš život tak moc, že je možné mluvit o digitální závislosti.

Jak poznat digitální závislost?

Digitální závislost může mít různou podobu. Rozpoznat rozvíjející se nebo probíhající závislost proto může být obtížné. Signály, které ti ukazují, že by ses měl mít na pozoru, jsou ale vždy stejné:

Trávíš příliš mnoho času ve virtuálním prostoru.

Je těžké přesně definovat, co je „příliš mnoho“. Pokud se ale významnou část dne věnuješ hraní her, scrollování na sociálních sítích nebo třeba koukáním na videa, a to na úkor dalších aktivit, je potřeba si dávat pozor, může to být první známka rozvíjející se digitální závislosti.

Dostáváš se do konfliktu s okolím.

Vyčítá ti okolí, ať už rodiče, kamarádi nebo vyučující, že se od svého telefonu, počítače nebo třeba tabletu jen stěží dokážeš odtrhnout? Někdy je to sice nepříjemné slyšet, ale zkus být k sobě chvíli upřímný a vzít si jejich obavy k srdci, tvé okolí to s tebou jistě myslí dobře.

Odcizuješ se od offline světa.

Trávíš čas v digitálním prostoru na úkor jiných aktivit, které tě dřív bavily? Je pro tebe online svět někdy důležitější než realita, která tě bezprostředně obklopuje, tedy tvoji kamarádi, rodina, škola, práce a zájmy? Izoluješ se a uzavíráš před ostatními a dáváš přednost digitálnímu prostoru?

Mění se ti často nálada.

Pozoruješ u sebe výkyvy nálady? Můžeš být třeba podrážděný nebo úzkostný, protože nemůžeš být online nebo třeba proto, že jsi byl online příliš dlouho a teď si to vyčítáš. Nebo ti je z něčeho smutno a v online prostoru se ti nálada najednou zlepší?

Obraz digitální závislosti může vypadat různě, pokud ti ale výše popsané přijde povědomé, buď opatrný. Neznamená to hned, že máš digitální závislost, rozhodně by ses ale měl nad svým přístupem k digitálnímu světu zamyslet a ideálně udělat pár změn.

Jak na to?

Limit
Zkus si nastavit denní nebo týdenní limit který v online prostoru strávíš.
Sebereflexe
Pozoruj sám sebe, ptej se a upřímně si odpovídej. Je pro tebe obtížné limity dodržet? Jaký vliv online prostor skutečně má na tvůj život?
Rozvíjení ostatních zájmů
Snaž se co nejvíce věnovat aktivitám, které tě baví a které nejsou spojené s digitálním světem. Vezmi kamarády někam ven, sportuj, přihlaš se do kurzu vaření, cokoliv!
Vyhledání podpory
Nebuď na to sám, mluv s rodinou nebo kamarády, informuj je o tom, co se s tebou děje a že se snažíš něco měnit. Terapeuti Shifto jsou tu pro tebe, připraveni tě vyslechnout a pomoci ti nalézt cestu k rovnováze mezi online a offline světem tak, abys byl spokojený.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

Závislosti

Tereza Jandová

Tereza Jandová