Jak pomoci dospívajícím vyrovnat se s rozvodem?

Tereza Jandová

Tereza Jandová

09.04.2024 3 min čtení

Pro dospívající je rozvod stejně emočně náročný jako pro vás. Mohou cítit zmatek nebo dokonce šok, především pokud rozvod nečekali. Mohou prožívat pocity viny a přičítat rozvod svému chování. Mohou být zahlceni nejen vlastními emocemi, ale i emocemi ostatních členů domácnosti. Každá rodina je jiná, přesto ale existuje několik obecných doporučení, jak je možné dospívajícím takto zásadní změnu rodinného fungování usnadnit.

Vysvětlujte.

Pro dospívajícího může být těžké se v situaci orientovat, je proto vhodné, aby mu adekvátně věku bylo vysvětleno, proč k rozvodu dochází. Při takovém rozhovoru by měli být přítomni oba rodiče. Čím jasněji a bez vzájemného obviňování budete celou situaci komunikovat, tím méně pravděpodobně dojde k dalšímu nedorozumění a zmatku.

Naslouchejte.

Zkuste dospívajícímu co nejvíce naslouchat, ptejte se na to, jak se cítí. Někdy může trvat, než se vám dostane odpovědi, tak buďte trpěliví a nechte mu dostatek času své myšlenky a emoce zformulovat. Pokud je pro dospívajícího obtížné mluvit o rozvodu s vámi, možná by pro něj bylo jednodušší mluvit s někým dalším - vyučujícím, školním poradcem nebo terapeutem - Shifto je tu v takových chvílích pro vás.

Chraňte dospívající před konlifkty.

Komunikujte s dospívajícími otevřeně, ale vyhněte se před nimi řešení konfliktů, které máte s partnerem. Nemluvte s dospívajícími o partnerovi za jeho zády - pamatujte, že oba nadále zůstáváte jeho rodiči. Pokud je toho na vás moc a potřebujete se někomu svěřit s tím, co prožíváte, promluvte si s přáteli nebo vyhledejte pomoc odborníka.

Udržujte nastavenou rutinu.

Pokud to jen trochu jde, dodržujte zvyklosti, které máte s dospívajícími nastavené. Zkuste se už v tak nestabilním období vyvarovat příliš mnoha rychlým změnám. Zároveň se zkuste dál společně věnovat aktivitám, na které jste zvyklí, jako jsou sporty nebo jiné zájmy, a trávení času s dalšími členy rodiny. Ukažte dospívajícímu, že stále existuje stabilita, na kterou se může spolehnout.

Jak poznat, že mají dospívající potíže se s rozvodem vyrovnat?

  • vyhýbají se komunikaci se členy rodiny a uzavírají se do sebe
  • odmítají se podílet na společných rodinných aktivitách
  • mají potíže ve škole
  • mají potíže se spánkem nebo změny v chuti k jídlu
  • ztrácí zájem o aktivity, které pro ně byly dříve důležité
  • jsou více konfliktní, protivní, agresivní
  • chovají se rizikově - užívají alkohol, drogy nebo mají problémy se zákonem

Jaké jsou možnosti pomoci?

Pokud si myslíte, že by dospívajícímu pomohlo promluvit si s někým zvenčí, kdo mu bude v procesu rozvodu oporou, neváhejte vyhledat pomoc terapeuta. Ten pro něj vytvoří bezpečné místo, které bude jen jeho a kde bude moci mluvit o čemkoliv bude chtít. Vzhledem k tomu, že rozvodem prochází celý rodinný systém, další možností je také rodinná terapie, která vám umožní procesem procházet společně - přestože přestáváte být partnery, nepřestáváte být, oba, rodiči. Je to jen na vás.

Další zdroje:
Chcete se o problematice rodin procházejících rozvodem dozvědět víc? Tady přinášíme odkazy na další literaturu:

Rozvod šestkrát jinak, Radek Ptáček

Osvětová publikace s povídkami známých českých autorů o rozvodu rodičů, doplněné o komentáře a rady z praxe profesora psychologie Radka Ptáčka.

Hlavu vzhůru po rozvodu?!, Milena Mikulková

Kniha vychází z dlouholeté praxe autorky, která klade důraz na zachování rodičovských kompetencí i ve chvílích, kdy se partnerství mezi rodiči rozpadá.

Jak přežít, když se rodiče rozvádějí?, Melanie, Annie a Steven Fodorovi

Kniha pro určená děti, která odpovídá na většinu otázek, jaké se dítěti mohou při rozvodu rodičů honit hlavou.

SHIFTO poradna

Tereza Jandová

Tereza Jandová