Jak to mám doopravdy se školou?

Tereza Jandová

Tereza Jandová

14.03.2024 2 min čtení

Jak to máš doopravdy se školou? Odpověz si na následující otázky!

Škola umí být fajn. Nebo taky hrozná. Je normální, pokud se ti tam někdy nechce, jsi nervózní ze zkoušek a testů nebo máš někdy pocit, že ti spolužáci úplně nerozumí. Pokud ti ale škola způsobuje hodně stresu, může to mít v dlouhodobém kontextu různé negativní dopady – ať už na tvé duševní či somatické zdraví nebo vztahy s ostatními. Jak ale poznat rozdíl mezi tím, kdy je škola jenom otravná a kdy už je toho na tebe hodně? Zkus si odpovědět na následující otázky.

  • Cítíš se před tím, než jdeš do školy, nebo naopak po návratu domů nepříjemně?

Zkus si uvědomit, jaké emoce prožíváš, když se ráno probudíš, a naopak když přijdeš domů ze školy. Těšíš se, jsi nervózní nebo je ti dokonce špatně, ať už fyzicky nebo psychicky? Nebo je tvá nálada prostě „normální“?

  • Máš potíže se spánkem?

Potíže se spánkem můžou vypadat různě. Je pro tebe těžké večer usnout? Budíš se často v noci nebo naopak nemůžeš ráno vstát? Máš děsivé sny? Jsi přes den často unavený?

  • Je ti špatně před zkoušením nebo testy?

Vzpomeň si, jak probíhaly tvoje zkoušky v poslední době. Klepou se ti ruce, potíš se, bolí tě žaludek nebo dokonce zvracíš? Je nervozita někdy tak silná, že zkouška dopadne špatně, i když jsi se dobře připravil?

  • Zvládáš svůj time-management?

Zamysli se nad tím, jak si umíš rozvrhnout čas. Je pro tebe těžké najít si prostor i pro mimoškolní aktivity nebo volný čas? Cítíš se přehlcený a máš pocit, že se to nedá zvládnout?

  • Máš zdravotní potíže, které mohou být spojeny se stresem?

Může se jednat o bolesti hlavy, břicha nebo pocit napětí kdekoliv v těle. Opakují se ti takové potíže a je obtížné se jich zbavit?

  • Dokážeš se bavit?

Dokážeš si užít aktivity, které máš rád? Trávit čas s lidmi, na kterých ti záleží? Uvolnit se a nemyslet na školu?

Zkus se na otázkami zamyslet, odpovědi si taky můžeš napsat. Nebo je můžeš skórovat od 1-10 podle toho, jak v dané oblasti vnímáš potíže, kdy 1 je nejméně a 10 nejvíce. Podívej se na své odpovědi? Co si o tom myslíš?

Pokud máš pocit, že tě škola stresuje a nevíš si s ní rady, nezoufej. Všechno se dá vyřešit. Zkus si promluvit s někým, komu věříš - s rodiči, kamarády nebo třeba s výchovným poradcem. Pokud chceš, můžeš se také spojit s některým z našich terapeutů, kteří tě rádi vyslechnou a pomůžou ti, abys školu a stres s ní spojený lépe zvládal. Shifto je tu pro tebe!

SHIFTO poradna
Necítím se dobře

Tereza Jandová

Tereza Jandová