Je jaro a já nejsem OK, aneb jak nás může ovlivňovat „jarní cyklická deprese“

Lucie Holubičková

Lucie Holubičková

21.03.2024 5 min čtení

Příchod jara od počátků symbolizuje nové začátky. Příroda se pomalu probouzí k životu, vše kolem nás rozkvétá, ptáci se vracejí z teplých krajin, sluneční paprsky začínají hřát. Lidé toto období většinou vnímají jako čas radosti, plodnosti a jako možnost k novému startu. Svítící sluníčko je láká ven –⁠⁠⁠⁠⁠ na procházku do parku či lesa nebo k posezení s přáteli. Po klidnějším zimním období, které je spíše vázáno s depresivními pocity, začíná být více společenských akcí a lidé se začínají více sdružovat.

Zdaleka ne všichni jedinci si však na jaře připadají nabití novou pozitivní energií, naopak se mohou cítit hůře, unaveněji a osaměleji než v předešlém období. Právě aspekt, že většina lidí se raduje, sdružuje, užívá si začínajícího hezkého počasí, může totiž ovlivňovat naši náladu negativním způsobem. Připadáme si o to divnější, vyčítáme si, že je s námi něco špatně. Chtěli bychom se radovat s nimi, ale nejde to. Následně můžeme upadat do ještě hlubší jarní sklíčenosti. Přitom je to známý stav, který prožívá spousta lidí. A co tedy může tuto formu cyklické deprese vyvolávat?

Hormonální dysbalance ze světla

V zimě nám může melatonin způsobovat ospalost a pokles serotoninu zas depresivní stavy, na jaře se pak situace proměňuje opačným směrem. Jedna z teorií říká, že pro citlivé lidi může být spouštěčem neklidu naopak relativní nadbytek serotoninu. Melatoninu je méně, jsme méně ospalí a teoreticky je možné, že tím pádem méně spíme – nebo ne tak kvalitně. Přitom je známo, že dobrý spánek je účinnou prevencí duševních i tělesných chorob. Podle této teorie by zimní deprese zahrnovala více ospalosti a nedostatku energie, ta jarní naopak více neklidu, tenze nebo úzkosti.

Pylové alergie

Možná jste jedním z těch, co s příchodem jara začínají „pšíkat“ a neobejdou se bez kapesníku. Jedna z teorií říká, že pyl může mít nejen fyzické příznaky, ale rovněž psychické. Anebo se možná jedná jen o to, že máte zkažené dny z toho, jak musíte pořád smrkat…

Větší společenské nároky

Zima bývá obdobím, kdy ulehají ke spánku nejen zvířata, ale také určité společenské události a setkávání se s druhými. Býváme častěji nemocní nebo se nám nechce vlivem chladného počasí chodit ven. Tento čas tak s sebou nese určitou „schovku“ pro lidi, pro něž jsou sociální situace různým způsobem náročné.

Na jaře se toho pak začne dít více, především venku, a právě to může mít na jedince s určitou mírou sociální úzkosti neblahý dopad. Mohou si díky tomu připadat osamělejší nebo izolovanější. A co teprve, když nemají nikoho, s kým by začínající jarní období mohli prožívat. Tento aspekt, ovlivněný především pocitem izolace, může mít neblahé až tragické důsledky. Jedním z nich je třeba i sebevražda.

Pravdou je, že skutečné důvody vzniku jarní deprese neznáme. A je jasné, že komplexnost lidské duše nemůžeme zredukovat na prohlášení „ve vzduchu je moc pylu, a možná proto je ti zle“. Je ovšem důležité vědět, že tyto pocity jsou přirozené, a že v tom nejsme sami. Zároveň, pokud předem víme, že se v daném období cítíme hůře, můžeme se na to připravit dopředu.
I když cyklická, v tomto případě jarní deprese nemá tak dlouhé trvání jako klasická klinická depresivní epizoda, je třeba k ní přistupovat se stejnou obezřetností a pokorou. A co by vám mohlo pomoci?

Přijměte své pocity a pracujte s nimi

Pečujte o sebe a o své potřeby. Netlačte na sebe, neshazujte se. Všechno má svůj čas a to, že se nyní necítíte dobře, má svůj důvod. Nevyčítejte si, že si připadáte jinak než ostatní. Usilujte o sebepřijetí navzdory tomu, že vám není nejlépe, nemáte třeba tolik sil, kolik byste si přáli, a ani vaše produktivita není kdovíjaká.

Zkuste přijmout i toto svoje sezónní já s tím, že prostě ve „své“ těžké sezóně musíte být opatrnější, šetřit s nároky na sebe, vyhýbat se situacím, které z vás vysávají energii. A více pěstovat příjemné aktivity a to, co vám síly naopak vrací.

Dopřávejte si zábavu i spánek

Zkuste zjistit, co vás na daném období baví, co vám dělá radost, a tomu se věnujte.
Snažte se o sebe dobře starat i v oblasti spánku, jídla a pohybu.

Obraťte se na svoje blízké

Najděte si oporu u svých blízkých, nebojte se svěřit nebo si říct o pomoc. Je to úplně přirozená, i když náročná věc. Nemusíte nutně explicitně rozebírat svou depresi. Někdy pomáhá se jenom potkat a cítit, že tu toho druhého máte a že vás má rád.

Vyrazte na procházku lesem, parkem či si jen sednout k rybníku a koukat na vodu. Ne nadarmo se říká, že příroda léčí. Zároveň má chůze v přírodě blahodárný účinek na duševní i tělesné zdraví. A pokud máte možnost, vemte někoho s sebou –⁠⁠⁠⁠⁠ třeba svého chlupatého mazlíčka.

V neposlední řadě, ať už výše zmiňované rady fungují, či nikoliv, se nebojte požádat o pomoc odborníka. I sezónní deprese může mít vážné důsledky a je to téma, při kterém je na místě podpora a pomoc druhého. Někdy to možná časem „přejde samo“, vždycky to tak však být nemusí. Důležité je vědět, že na to nejste sami. V případě potřeby se tedy nebojte oslovit třeba naše terapeuty z Shifta, kteří tu pro vás rádi budou.

Necítím se dobře
SHIFTO poradna

Lucie Holubičková

Lucie Holubičková

Občas se v životě ztratíme a nevíme jak dál, jsme zmatení z toho, co se s námi děje a co cítíme. Proto jako adiktolog a psychodynamicky orientovaný terapeut pomáhám klientům najít jejich vlastní cestu, identifikovat, proč aktuálně bojují se svými démony a hledat možnosti a způsoby, jak se cítit lépe. Můj přístup je založený na vytváření bezpečného a důvěrného prostoru tak, aby se v něm dařilo vzájemné autenticitě, vztahovosti, přijetí a otevřenosti. "Nebuď na to sám"