Panické ataky

Tereza Jandová

Tereza Jandová

05.01.2024 2 min čtení

Panické ataky

Panika a úzkost jsou přirozené reakce. Ukazují nám, že jsme v nebezpečí a pomáhají nám mobilizovat naše síly k útěku. Pokud ale nebezpečí představují stres a nároky moderního světa, před kterými jde jen velmi obtížně utéct, může nás to přerůst a vést až k panickým atakám.

Co je to panická ataka?
Panická ataka je náhlá a intenzivní epizoda úzkosti. Může trvat několik minut, objevit se izolovaně nebo se opakovaně vracet. Pokud se opakovaně vrací, mluvíme o panické poruše, s tou se potýká až 3,7 % lidí v populaci. Alespoň jednou za život ale panická ataka potká téměř 23 % lidí. Často přichází nečekaně a je provázena silnými fyzickými příznaky jako je bušení srdce, potíže s dýcháním, nevolnost, tlak a bolest na hrudi. Součástí jsou i psychické příznaky jako je strach ze smrti nebo ztráty rozumu. Setkání s panickou atakou nás proto může hodně vyděsit a je přirozené mít obavy z toho, že se opět vrátí.

Co se s panickými atakami dá dělat?
Panické ataky lze v bezpečném prostředí online terapie efektivně řešit. Nejprve je důležité své úzkosti porozumět, součástí terapie je proto edukace a mapování spouštěčů, které k panickým atakám vedou. Také existuje celá řada relaxačních a dýchacích cvičení, která ti pomohou vypjaté situace lépe zvládat. Především je ale terapie místo, kde nalezneš podporu, pochopení a možnost věnovat se jakémukoli tématu budeš chtít, a to všechno bez dlouhého čekání a v pohodlí domova. Objednej se ještě dnes!

Další zdroje:
Chceš se o panických atakách dozvědět víc? Tady ti přinášíme odkazy na další zdroje, které se problematikou panických atak zabývají:

  1. Jak překonat panické ataky?, Roger Baker
    Edukační kniha pro ty, kteří se sami s panickými atakami potýkají nebo jejich blízké.

  2. O životě s panickou poruchou, Nevypusť duši
    Příběh Martina (25), který se již od dětství potýká s panickou poruchou.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

Necítím se dobře

Tereza Jandová

Tereza Jandová