Poruchy příjmu potravy

Tereza Jandová

Tereza Jandová

08.03.2024 2 min čtení

Je správné se o sebe, své tělo a svůj zevnějšek starat, ale nic se nemá přehánět. Je důležité, abychom byli informováni i o rizicích poruch příjmu potravy a věděli, na co si dát pozor.

Nereálná představa o kráse na sociálních sítích

Společnost nám často vnucuje nedosažitelné standardy krásy. Sociální sítě a všudypřítomná úprava fotek pak tento ideál posouvá ještě dál a vlastně nám předkládá lži. První, co pro sebe můžeme udělat, je tento fakt přijmout – sociální sítě jsou pohádka. Stejně jako je přinejmenším nepravděpodobné, že bychom v jeskyni našli draka a poklad, je také nepravděpodobné, že to, co vidíme na sociálních sítích, je pravda. Nemusíme ale hned ze sociálních sítí odcházet, jen je dobré si jednou za čas připomenout, že skutečný svět je ten kolem nás.

Zdravé nebo krásné tělo?

Je nutné si uvědomit, že spíše než krásné tělo je důležité mít zdravé tělo. Slepá honba za štíhlostí může vést k závažným problémům s podvýživou a psychickým potížím. Naopak rezignace na zdravou stravu a pohyb může vést k riziku nadváhy až obezity, která je spojena s celou řadou zdravotních komplikací, včetně srdečních chorob nebo diabetu druhého typu. Není ale potřeba si s tím příliš lámat hlavu – dopřávejte svému tělu pravidelný pohyb a jezte především čerstvé potraviny. Vaše tělo vás odmění samo.

Jak poznat, že mám potíže s příjmem potravy?

Někdy ani všechny poučky světa nefungují, my se ve svém těle necítíme dobře a vědomě nebo nevědomě si ubližujeme – psychicky i fyzicky. Pokud si na některé z následujících otázek odpovíš „ano“, zvaž, zda by nebylo vhodné vyhledat odbornou pomoc, například prostřednictvím Shifto.

1/ Cítíš se někdy po jídle provinile? Vyčítáš si, co jsi snědl/a?
2/ Přejídáš se opakovaně?
3/ Po jídle si někdy vyvoláváš zvracení, přehnaně cvičíš nebo naopak držíš hladovku?
4/ Omezuješ konzumaci některých nebo všech potravin, aniž by pro to byl nějaký zdravotní důvod?
5/ Mění se ti často nebo prudce váha?
6/ Přemýšlíš často o svém vzhledu a váze? Porovnáváš se často s ostatními?
7/ Vyhýbáš se cíleně situacím, které zahrnují konzumaci jídla?
8/ Nacházíš neustále na svém těle nějaké vady?
9/ Máš nějaké zdravotní problémy, které s příjmem potravy souvisí?
10/ Plánuješ si jídlo hodně dopředu a snažíš se ho mít pod kontrolou?
11/ Děsí tě představa ztráty kontroly nad jídlem?

Pokud jsi na některé z otázek odpověděl/a „ano“ a chceš si promluvit s někým, kdo poruchám příjmu rozumí, neváhej se objednat na online terapie prostřednictvím platformy Shifto. Spolu to zvládneme!

Poruchy příjmu potravy

Tereza Jandová

Tereza Jandová