​​Co dělat, když se někdo v mém okolí trápí?

Tereza Jandová

Tereza Jandová

05.01.2024 4 min čtení

​​Co dělat, když se někdo v mém okolí trápí?

Když se trápí ti, které máme rádi, často se trápíme s nimi. Rádi bychom pomohli, ale nevíme jak. Jednou z možností je určitě doporučení vyhledat odbornou pomoc, třeba prostřednictvím online terapií Shifto.

Jak poznám, že se někdo trápí?
Do prožívání druhého je těžké nahlédnout, obzvlášť pokud o tom s námi nekomunikuje. Je ale několik signálů, které mohou značit, že se s naším blízkým něco děje. Neboj se v takových případech dát na svoji intuici. Pokud si ale nejsi jistý, zkus si odpovědět na následující otázky.

  1. Chová se tvůj blízký jinak, než dřív?
  2. Došlo v jeho životě k nějakým zásadním a důležitým změnám?
  3. Ztrácí zájem o to, co dřív měl rád nebo to pro něj bylo důležité?
  4. Dostává se s ostatními často do konfliktu nebo se naopak okolí začal vyhýbat?
  5. Zhoršil se jeho výkon ve škole nebo práci, případně působí více roztržitý a nesoustředěný?
  6. Pozoruješ změny v jeho stravovacích návycích? Mluví často o jídle nebo naopak před ostatními odmítá jíst?
  7. Užívá opakovaně návykové látky? Legální či nelegální?
  8. Sebepoškozuje se?

Pokud na některou nebo více otázek lze odpovědět kladně, nejspíš se opravdu něco děje. Ale jak se v takové situaci zachovat?
Není možné jednoznačně říct, co se v takových situacích dá dělat. Pokud se na to cítíš, můžeš si s kamarádem opatrně promluvit a doporučit mu, aby vyhledal odbornou pomoc. Počítej ale s tím, že druhá strana nemusí být na rozhovor připravena. Také je důležité si uvědomit, že terapie je dobrovolná a nelze do ní nikoho nutit.

Zeptej se
Polož otevřenou otázku, která začne komunikaci. Zeptej se třeba “Jak se cítíš?” nebo “Je něco, o čem bys chtěl mluvit?”. Ano, takhle jednoduše.

Buď empatický a naslouchej
Zkus se vcítit do druhého a uvědomit si, že téma duševní zdraví a terapie jsou náročná témata. Proto k nim tak přistupuj. Zkus nejdříve druhého jen vyslechnout, zeptej se, co by od tebe potřeboval.

Vyjádři své obavy
Vždycky je lepší mluvit o vlastních pocitech než se snažit připisovat pocity druhým. Spíše než „Poslední dobou nejsi ve své kůži, viď?“ zkus použít „Poslední dobou mi nepřijdeš ve své kůži.“ Vysvětli, jaké máš obavy a že ti na druhém záleží.

Nabídni možnost terapie a podporu
Vysvětli svému blízkému, že ti na něm záleží a jsi tu pro něj. Zeptej se, co bys pro něj mohl udělat ty a naslouchej jeho odpovědi. Pokud se na to cítíš, navrhni mu řešit svoje potíže na online terapii. Můžeš mu třeba také nabídnout, že mu s první objednávkou na terapii a výběrem terapeuta pomůžeš. Terapie může být náročná, ujisti kamaráda, že mu v procesu budeš oporou.

Respektuj hranice (i ty svoje)
Je velmi důležité respektovat hranice druhého člověka. Je v pořádku, pokud někdo nemá o terapii zájem nebo se nechce bavit o tom, co zrovna prožívá. Každý jsme odpovědný jen za vlastní spokojenost, proto ji nepřejímej za ostatní a do ničeho je netlač.

Je od tebe hezké, že chceš pomoci někomu, koho máš rád. Nezapomínej ale, že i tvé vlastní zdraví a duševní pohoda jsou důležité a neměl bys na ně kvůli pomoci ostatním zapomínat. Věnuj proto i chvilku sobě, zamysli se nad tím, jak se ti daří a postarej se o sebe stejně dobře, jako by ses postaral o někoho jiného. Každý je jinak citlivý a může se stát, že nás pomoc ostatním vysílí. V takových chvílích je naprosto v pořádku nechat si pomoct.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

SHIFTO poradna

Tereza Jandová

Tereza Jandová