Jak mluvit s teenagerem?

Tereza Jandová

Tereza Jandová

13.05.2024 2 min čtení

Mluvit s teenagerem může být obtížné. Mluvit s teenagerem o jeho emocích je ještě obtížnější. Následující tipy vám mohou v této snaze pomoci.

Nesuďte a naslouchejte.

Někdy je pokládání otázek méně účinné než se na chvíli zastavit, nevyvíjet tlak a prostě jen naslouchat. Buďte otevření, nevytvářejte rychlé soudy, i když se vám názor vašeho teenagera zdá naivní nebo dokonce mylný. Když bude dospívající cítit, že mu nasloucháte a respektujete ho, je pravděpodobnější, že s vámi bude mluvit otevřeně.

Respektujte jejich postoj.

Teenageři svět objevují, formují si vlastní identitu a světonázor. Ten se nemusí shodovat s vaším vlastním. Naopak, vymezit se vůči zajetým pořádkům je jedním z vývojových úkolů dospívání. Je v pořádku diskutovat a argumentovat, ale nezapomeňte ocenit, že dokáží vyjádřit zformulovat a vyjádřit svůj názor. Posílíte tím jejich sebevědomí.

Buďte konzistentní a buďte vzorem.

Vytvořte pro dospívajícího konzistentní prostředí, ve kterém ví, co od vás může očekávat a co očekáváte vy od něj. Pokud je situace přehledná, poskytne mu to určitou formu bezpečí a jistoty. Vaše chování a komunikace zároveň slouží jako vzor. Pokud jste otevření a respektující, je větší šance, že se teenager bude chovat stejně. Lhaním pravděpodobně dospívajícího neoklamete, a navíc ztratíte jeho důvěru.

Pomozte dospívajícímu myslet sám za sebe.

Pomozte teenagerovi kriticky přemýšlet nad, tím, co se kolem něj děje. Teenager už je schopen činit vlastní rozhodnutí a také za ně nést následky. Diskutujte o potenciálních dopadech jejich rozhodování, pozitivních i negativních. Pokud se něco nepovede, zkuste se vyhnout odsuzování a kritice a naopak pomozte dospívajícímu se poučit z vlastních chyb.

Zvolte si, kdy se chcete pustit do boje.

Pokud budete s dospívajícím bojovat o každou drobnost, je menší pravděpodobnost, že vás bude slyšet, pokud přijde na závažnější témata jako jsou návykové látky nebo rizikové sexuální chování. Zkuste se jednoduše zamyslet, zda je skutečně potřeba se do boje pouštět.

Snažte se nereagovat na výbuchy vzteku.

Emoce dospívajících jsou často velmi intenzivní, obzvlášť, pokud jsou mířeny vůči blízkým, jako jste vy, rodič. Nezapomeňte na to, že pokud vám řeknou něco zlého, často to nemyslí vážně, ale jsou zmatení a zahlcení emocemi. Křičet zpět ničemu nepomůže, zkuste zůstat v klidu, a tak pomozte teenagerovi dostat jeho vlastní emoce pod kontrolu.

Vyhledejte pomoc.

Někdy ani všechny poučky světa nepomáhají a situace doma je obtížná pro všechny zúčastněné. Pokud je tohle i váš případ, nebojte se vyhledat pomoc. V Shifto se můžete připojovat na online rodinné terapie a spolu s našimi zkušenými terapeuty tak nalézt ztracenou rovnováhu v rodinných vztazích. Také můžete dospívajícímu rezervovat termín individuální terapie, která mu poskytne bezpečný prostor pro sdílení čehokoliv, co ho trápí.

Nebuďte na to sami.

SHIFTO poradna

Tereza Jandová

Tereza Jandová