Jak se starat o svoje duševní zdraví v dobách krize?

Tereza Jandová

Tereza Jandová

08.01.2024 3 min čtení

Jak se starat o svoje duševní zdraví v dobách krize?

Pro události na Filozofické fakultě v prosinci 2023 se jen těžko hledají slova. Mnozí z nás mohou vstupovat do roku 2024 s pocitem bolesti, zmatku, smutku, nesmyslnosti nebo vzteku. V dobách krize jako je tato je potřeba být na sebe a své duševní zdraví obzvláště opatrní. Přinášíme ti proto pár tipů, co pro sebe můžeš udělat.

Nebagatelizuj své prožívání.
Každý reaguje jinak. Můžeš se cítit zasažen, ať už jsi byl k útoku jakkoli blízko nebo daleko. Je naprosto v pořádku a normální prožívat emoce jako je strach, vztek, smutek, úzkost nebo cokoliv jiného. Dovol si tyto emoce prožívat bez toho, abys je soudil nebo bagatelizoval. Uvědom si, že to, čím procházíš, je náročné a stresující a je ok nebýt ok.

Nezůstávej sám.
Udržuj pravidelný kontakt s těmi, na kterých ti záleží. Sdílej svoje myšlenky a pocity s kamarády, rodinou nebo jinými blízkými. Nebuď se svou bolestí o samotě.

Drž se své denní rutiny.
V dobách nejistoty nám pravidelná rutina a její dodržování mohou přinést určitou formu úlevy a klidu. Zkus proto své zvyky a plány měnit co nejméně. Věnuj se koníčkům, měj dostatek spánku a pohybu.

Sportuj.
Sport vyplavuje řadu hormonů a pomáhá našemu tělu i mozku dobře fungovat. Zlepšuje náladu, schopnost soustředit se a funguje jako prevence celé řady duševních i somatických onemocnění. Pokud ti není blízký žádný konkrétní sport, vydej se alespoň na procházku.

Vyhni se excesivní konzumaci zpráv.
I když je pro tebe důležité zůstat v obraze, pokus se vyhnout přílišnému zahlcení informacemi a scrollování na sociálních sítích. Internetem koluje celá řada nepodložených nebo smyšlených informací, a i ty pravdivé jsou často podávány za účelem vyvolání emocí a zvýšení sledovanosti. Ideálně si vyber jedno spolehlivé médium, a sleduj pouze jeho zpravodajství.

Vyhýbej se alkoholu a jiným návykovým látkám.
Otupit nepříjemné pocity alkoholem nebo jinou návykovou látkou se může zdát jako snadné řešení. Ve skutečnosti však svoje pocity jen krátkodobě rozpustíš, ty se pak vrátí znovu a často i s větší razancí. Dlouhodobě návykové látky náš duševní stav spíše zhoršují. Zkus se proto všem psychoaktivním látkám vyhýbat.

Udělej to, co se udělat dá.
Pokud se cítíš bezmocně a chtěl by ses nějak zapojit, zkus jednoduše udělat to, co je v současné chvíli možné. Jednoduchý akt solidarity nám může ulevit. Ve zdánlivě drobných činech jednotlivce zároveň tkví síla celé komunity. Pokud chceš, zapal svíčku, pošli libovolnou částku na pomoc obětem, věnuj myšlenku obětem a jejich rodinám nebo se zapoj do některé z veřejných debat, která aktuálně probíhá. Má to smysl.

Vyhledej pomoc.

Pokud ti není dobře, neboj se říct si o pomoc. „Nebýt dobře“ může vypadat různě – můžeš mít strach nebo jiné nepříjemné emoce, potíže se spánkem, příjmem jídla, opakující se myšlenky, bolesti hlavy, pocit neustálé únavy nebo cokoliv jiného.

Pokud potřebuješ s někým mluvit hned

  • Můžeš kdykoli zavolat na Linku bezpečí: 116 111.
  • Sociálně-právní a psychologickou podporu přeživším, svědkům a pozůstalým nabízí IUSTITIA: 773 177 636.
  • Psychologickou pomoc rodinám a pozůstalým poskytuje také NEO Centrum, obrátit pro další informace se můžeš na marketa.milackova@neocentrum.
  • Terapeuté Shifto jsou ti plně k dispozici, pokud bys měl zájem o online individuální terapii. Neboj se ozvat. Jsme tu pro tebe.
Necítím se dobře

Tereza Jandová

Tereza Jandová