Jak si poradit s maturitou

Tereza Jandová

Tereza Jandová

03.04.2024 3 min čtení

Maturita straší téměř každého středoškoláka. Dokonce i některým dospělým roky po dokončení střední školy při zmínce o maturitě naskočí husí kůže. Přinášíme ti proto pár tipů, jak si s přípravou poradit.

1. Rozděl látku na menší celky

Mozek je úžasná věc. Porozumět tomu, jak funguje, ti může přinést výhody i ve studiu. Určitě je dobré vědět, že lépe zpracovává a uchovává informace, které jsou rozdělené do menších celků.

Co z toho vyplývá? Místo toho, abys strávil celou noc učením, si rozděl látku do kratších bloků v rámci několika dní. Navíc náš mozek ukládá informace do dlouhodobé paměti i během spánku, pokud tedy budeš dodržovat spánkový režim, lépe se ti informace před komisí vybaví.

2. Uč se aktivně

Zní to možná divně, ale je to vlastně docela jednoduché. Pokud se učíš a následně zjistíš, že si vlastně ani nejsi jistý, cos to právě přečetl, s největší pravděpodobností to není moc efektivní.

Zkus během učení zůstávat aktivní a soustředěný na to, co právě děláš – ptej se sám sebe a na otázky si odpovídej, vysvětluj učení někomu jinému nebo vytvoř myšlenkovou mapu. Nespokoj se s pouhými fakty, zkoušej informace pochopit a dát do souvislostí. Čím více mozek při vstřebávání zapojíš, tím větší je pravděpodobnost, že si informace zapamatuješ.

3. Dělej pravidelné přestávky

Mozek potřebuje čas na odpočinek, aby mohl informace zpracovat a uchovat. Pravidelné přestávky během studia mohou zvýšit množství informací, které si zapamatuješ.

Můžeš se například učit 25 minut v kuse a pak si dát 5 minut pauzu. A tak znovu a znovu. Během pauzy dělej úplně něco jiného. Protáhni si ztuhlá záda, dej si něco dobrého ke svačině nebo se prostě jen na chvíli zastav a odpočívej.

4. Udržuj si svoje návyky

Nenech se učením na maturitu úplně zahltit. Stále si najdi čas, kdy se můžeš věnovat tomu, co máš rád, a na chvíli si odpočinout. Jez zdravě, měj dostatek fyzické aktivity, vídej se s lidmi, se kterými je ti dobře. Do svého jídelníčku zařaď omega-3 mastné kyseliny, které jsou například v rybách nebo vlašských oříšcích, ty totiž pomáhají zlepšit náladu i paměť.

5. V případě potřeby vyhledej pomoc

Někdy je i přes veškeré úsilí a snahu tlak prostě příliš velký. Nebo třeba prožíváme kromě stresu z maturity ještě něco dalšího a na učení se nám špatně soustředí. Pokud tomu tak je, neboj se říct si o pomoc.

Jednou z možností je samozřejmě online terapie. Nemusíš na to být sám, naši terapeuti s tebou rádi proberou, jak se cítíš, pomohou ti tlak kolem maturity zvládnout a uleví ti od napětí. Pamatuj, že vyhledání pomoci je známkou síly, ne slabosti.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

SHIFTO poradna

Tereza Jandová

Tereza Jandová