Jsem single, no a co?

Lucie Holubičková

Lucie Holubičková

24.04.2024 6 min čtení

Zima pomalu odešla a venku začíná všechno kvést. Přišlo jaro a s ním i často zmiňovaný „lásky čas“. Venku potkáváme zamilované páry držící se za ruce, líbající se pod rozkvetlou třešní nebo pohupující se společně do rytmu nějaké písničky na studentském majálesu. Co když ale nepatříme mezi ty, kteří s někým „chodí“ a jsou zamilovaní? Máme se kvůli tomu cítit osamělí, divní či méněcenní?

Být v dnešní společnosti single rozhodně není jednoduché. Často je na nás vyvíjen nátlak jak ze sociálních sítí, tak i od blízkého okolí. Všichni známe věty typu: „Už někoho máš?“ „Neboj, brzo někoho potkáš.“ „To přijde, až to budeš nejméně čekat.“

Tento společenský nápor, který je v jarním období výrazně podporován, může způsobit, že se následně cítíme nechtění, nedostateční nebo nepřitažliví. Může snižovat naše sebevědomí a sebehodnotu. Některým citlivějším jedincům může dokonce způsobovat úzkosti a prohlubovat pocit osamělosti. Následně mohou od těchto pocitů unikat k alkoholu, drogám či k jinému destruktivnímu chování.

Co je ale špatného na tom být single? I v tom se dá přece najít spousta pozitiv a třeba zrovna vám a vašemu životnímu stylu to může vyhovovat, ať už dočasně nebo dlouhodobě. Každý člověk je individuální a je důležité se naučit poslouchat své vlastní potřeby, jít po své „životní cestě“.

Současné výzkumy dokonce ukazují, že být nějakou dobu single nám pomáhá k hlubšímu sebepoznání a nalezení toho, co nás opravdu baví a naplňuje, bez toho, aniž by nás ovlivňoval partner. Samozřejmě, že tato cesta není ze začátku většinou jednoduchá a příjemná. Osamělost je pocit, se kterým se postupně učíme pracovat. Když už jsme však single, ať už „dobrovolně“ nebo „nedobrovolně“, zkusme se k tomu postavit pozitivně a využít to například k seberozvoji.

Co může pomoci?

1. Soustřeďte se na sebe

Změňte zaměření pozornosti od toho, že nemáte vztah, k sobě a k tomu, co vás baví. Vztah k druhým začíná ve vztahu k sobě. Když dokážete být spokojení sami se sebou, více se poznáte a budete se věnovat věcem, které jsou pro vás důležité, pravděpodobně budete v budoucnu spokojenější i ve vztahu.
Když s někým chodíte jen proto, abyste s někým byli, nebo proto, že se bojíte samoty, odráží se to na kvalitě vztahu i na vaší spokojenosti. Naopak to, že jste aktuálně single a stavíte se k tomu pozitivně, může zvýšit pravděpodobnost nalezení partnera, který bude na podobné vlně jako vy.

2. Buďte s rodinou a přáteli

Plánujte si dopředu akce s rodinou a přáteli, utužujte vztahy se svými blízkými. Lidé ve vztahu občas zapomínají na kamarády, rodiče, sourozence a další členy rodiny. Zpočátku, v silné zamilovanosti, je to asi běžné, dlouhodobě to však není nejlepší Když totiž vztah nevyjde a vy jste své okolí zanedbávali, můžete následně zjistit, že nemáte na koho se obrátit, s kým trávit čas… a přijde osamělost. Proto je dobré udržovat vztahy bez ohledu na „zadanost“.
Navíc právě přátelství může být skutečně dlouhodobé a intimní. Možná někdy hledáme osudový, finální vztah, ale co když jsou zrovna naše přátelské vztahy ty, které jsou hluboké, vřelé a trvalé? Nikdo vám totiž nezaručí, že potkáte někoho, s kým to bude navěky skvělé. Za to ten pravý přítel tu může být stále.

3. Nesrovnávejte se s ostatními

Přestaňte se porovnávat se zadanými. Co víte o tom, jestli jsou skutečně šťastní? Někdy jsou lidé ve vztahu mnohem více osamělejší a nešťastnější, než když jsou single. Nikdy nevidíte do vztahu dvou jiných lidí, ať jsou vám jakkoliv blízcí. Vztah neznamená vždy štěstí. A forem, jak ke štěstí dojít, je tolik, co lidí na světě.

4. Věnujte se svým zálibám, zkoušejte nové věci

Cestujte, studujte, vystupujte z komfortní zóny, poznávejte nové lidi. Třeba objevíte zálibu, o které jste ani nevěděli. Možná jste vždycky toužili naučit se lézt po skalách? Nebo prozkoumat nějakou jinou zemi? Spojte se s partou místních horolezců, nebo se vydejte na zájezd s outdoor cestovkou. Zapište se do kurzů herectví, choďte do kina, i když jste sami. Vezměte si knížku a jděte si sednou do kavárny. Cokoliv vás napadne.

5. Zaznamenávejte své plány a zážitky

Plánujte si příjemné aktivity a zapisujte si to. Když vidíte diář zaplněný věcmi, aktivitami a lidmi, které máte rádi, myšlenka, že je špatné být single, se nemusí vůbec dostavit. Naopak můžete zjistit, že jste tak, aspoň teď aktuálně, vlastně spokojení.

Ať už jsme nezadaní „dobrovolně“ nebo „nedobrovolně“, je jen na nás, jaký postoj k tomu zaujmeme. Nejdůležitější je hledat si cestu ke spokojenosti PO SVÉM! Nenechat se ovlivňovat okolím, ale naopak zjišťovat, co nám aktuálně dělá dobře, nehledět tolik do budoucnosti, ale snažit se být tady a teď.

Důvodů, proč jsou lidé single je mnoho. Často je to nevyřešený předchozí vztah, „nedoléčené“ zlomené srdce, neochota pustit si do života někoho nového, strach ze zklamání, nevhodný vztahový vzor, stud apod. Pokud se chceme ponořit více do vlastní hloubky a snažit se rozklíčovat, proč se nám vztahově nedaří, položme si otázku, co by nás mohlo držet zpátky, jaká životní témata mohou aktuální situaci a pocity ovlivňovat. Na tématech je následně užitečné zapracovat a věnovat jim prostor, ať už v rámci samostatné práce na sobě, nebo formou terapie.

O tématu singles vychází poslední dobou řada zajímavých článků a rozhovorů. Doporučujeme k poslechu na Českém rozhlasu na radiu Wave vztahový seriál „Moderní láska“ nebo díl pořadu Balanc Vztah není švýcarák pro život – nevyřeší vše. O singles s poradenským psychologem Jiřím Procházkou | Radio Wave (rozhlas.cz).

Najít životního parťáka není snadné, to všichni víme. Stojí to překonání řady překážek. Možná ale na té cestě najdeme sami sebe, hodně se o sobě dozvíme a ledasčemu porozumíme. Třeba zjistíme, že dokážeme víc, než si myslíme. Zbavíme se pocitu bezmoci, závislosti a naučíme se žít víc naplno.

Necítím se dobře
SHIFTO poradna

Lucie Holubičková

Lucie Holubičková

Občas se v životě ztratíme a nevíme jak dál, jsme zmatení z toho, co se s námi děje a co cítíme. Proto jako adiktolog a psychodynamicky orientovaný terapeut pomáhám klientům najít jejich vlastní cestu, identifikovat, proč aktuálně bojují se svými démony a hledat možnosti a způsoby, jak se cítit lépe. Můj přístup je založený na vytváření bezpečného a důvěrného prostoru tak, aby se v něm dařilo vzájemné autenticitě, vztahovosti, přijetí a otevřenosti. "Nebuď na to sám"