Rozvod rodičů

Tereza Jandová

Tereza Jandová

18.04.2024 2 min čtení

Nezáleží na tom, kolik je ti let, rozvod rodičů nikdy není jednoduchý. V období dospívání je zvládání našich emocí obecně dost náročné a když se k tomu všemu ještě přidá tak zásadní změna, jako je tahle, může být pro tebe obtížné se se vším vyrovnat.

Všechny emoce, které prožíváš, jsou v pořádku.

Je naprosto v normální cítit strach, vztek, zmatek nebo cokoliv dalšího. Je v pořádku se zlobit. Zkus si o svých pocitech promluvit s někým blízkým, jdi si zasportovat, roztrhej něco na tisíc kousků, vypiš se z toho. Jednoduše emoce nepotlačuj, ale naopak prožij. Jen pamatuj, abys při tom neublížil ani sobě, ani nikomu jinému.

Komunikuj s rodiči.

Nenechávej rodiče v nevědomosti o tom, jak se cítíš. Je v pořádku říct jim, že jsi smutný nebo se zlobíš. Oběma jim na tobě záleží, mluv s nimi, aby věděli, co bys od nich potřeboval. Pravděpodobně jsi zmatený a máš spoustu otázek, neboj se jich zeptat. Pokud je pro tebe těžké otázky vyslovit, můžeš je zkusit napsat do dopisu. Za předpokladu, že mezi rodiči panuje napětí nebo se hádají, neboj se jim říct, že ti to vadí.

Nedávej si nic z toho, co se děje, za vinu.

Vztahy jsou komplikované a je dost obtížné jim porozumět. Ať už se mezi tvými rodiči stalo cokoliv, stalo se to pouze mezi nimi. Činy tvoje nebo tvých sourozenců s tím nikdy neměly ani nemají nic společného. Je normální, že tě něco takového napadne, ale je důležité si uvědomit, že jejich rozvod rozhodně není tvoje vina. Tohle se samozřejmě snadno řekne, ale hůř udělá. Neboj se o tom promluvit přímo s rodiči, nebo s nějakým odborníkem.

Věnuj se věcem, které tě baví.

Zní to jednoduše, ale o to je to důležitější. I když se věci doma mění, drž se těch, které zůstávají stejné a které máš rád. Ať už se věnuješ sportu, umění nebo čemukoliv jinému, pokračuj v tom!

Vyhledej podporu a svěř se někomu, komu věříš.

Nezůstávej v tom sám a mluv! Promluv si s kamarádem, vyučujícím, školním psychologem nebo kýmkoliv komu věříš. Pokud chceš, terapeuti Shifto jsou tu pro tebe, připraveni tě vyslechnout a podpořit tě. Terapeut ti může být v tomto náročném období doprovodem, vyslechne tě a poskytne ti bezpečné místo, kde můžeš o všem mluvit.

Pokud chceš více porozumět jak fungují emoce v duši člověka, mrkni na náš e-book.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

SHIFTO poradna
Necítím se dobře

Tereza Jandová

Tereza Jandová