Sebepoškozování

Tereza Jandová

Tereza Jandová

22.02.2024 3 min čtení

Sebepoškozování je ubližování si, abychom se srovnali s nepříjemnými pocity. Je to snaha dostat své prožívání pod kontrolu, emoce zastavit, zmírnit nebo cítit alespoň „něco“ místo pocitu prázdnoty nebo nesmyslnosti. Někdy je obtížné sebepoškozování poznat – ať už sami u sebe nebo ve svém okolí. Tento článek ti proto sebepoškozování přiblíží, abys věděl, na co si dávat pozor.

Sebepoškozování může mít mnoho dalších podob, ať už řezání nebo jiné narušování integrity kůže nebo vytrhávání vlasů, kousání se a bouchání se. Za sebepoškozování jsou považovány i některé potenciálně sebedestruktivní aktivity jako je nárazová konzumace alkoholu a jiných drog, nechráněný sex, hladovění nebo přejídání, pokud jsou prováděny za účelem zmírnit bolest, kterou cítíme.

Jak poznám, že se sebepoškozuji?

Opakovaně si fyzicky ubližuji.
Snažím se zranění zakrývat a tajím je.
Užívám intenzivně alkohol nebo jiné drogy, aby mi pomohly se cítit lépe.
Často se mi mění nálada.
Mám tendence se izolovat od přátel a rodiny.
Prožívám pocity viny, mám sklony se trestat.
Často na sebepoškozování myslím a cítím nutkání si ublížit.
Je pro mě těžké kontrolovat svoje emoce, přijdou mi zahlcující a nevím si s nimi rady.
Často se cítím špatně – cítím paniku, strach, smutek, beznaděj nebo naopak necítím vůbec nic.

Co dělat, když se sebepoškozuji?

Promluv si s někým.
Pokud je pro tebe příliš těžké mluvit s rodiči, promluv si s nějakým jiným dospělým nebo kamarádem. První krok je přiznat (především sám sobě), že se něco děje. Pokud nemáš kolem sebe nikoho, s kým bys mohl mluvit nebo je to pro tebe příliš náročné, můžeš se rovnou obrátit na některého z našich terapeutů. Spolu pak můžete naplánovat další kroky.

Nezlehčuj to.
Sebepoškozování není dobré brát na lehkou váhu. Nese s sebou celou řadu ohrožení pro fyzické i psychické zdraví a čím dříve jej budeš řešit, tím lépe. Sebepoškozování je začarovaný kruh, ve kterém je snadné se ztratit.

Uvědom si, že vše se dá řešit.
Terapeuti v Shifto ale i jiní odborníci na duševní zdraví ti dokážou poskytnout potřebnou podporu a pomoc a zlepšit tvoje duševní zdraví. Pomůžou ti pochopit, co se za tvým sebepoškozováním skrývá a vyrovnávat se s nepříjemnými emocemi jinými, zdravějšími způsoby. Nejdůležitější je se rozhodnout a vyhledat odbornou pomoc.


Co dělat, když si chci ublížit teď?

Pokud máš nutkání sebepoškozovat se právě teď, je několik věcí, které lze dělat.

Snaž se rozptýlit.
Běž si zaběhat, zacvičit, křič, tancuj, roztrhej něco na tisíc kousků, namaluj obraz nebo napiš básničku… zkrátka udělej něco, co ti pomůže odvést od sebepoškozování pozornost. Snaž se přemístit všechny emoce, které cítíš, do nějaké aktivity.

Nezůstávej sám.
Vyhledej někoho, koho máš rád/a a komu věříš. Nemusíte se bavit o sebepoškozování, ani o tom, že ti není dobře. Nemusíte se bavit vůbec, pokud nechceš.

Oddal sebepoškozování.

Pokud je pro tebe všechno výše napsané příliš těžké, zkus alespoň před tím, než si ublížíš, pět minut počkat. Nevydržel jsi to? Nevadí. Příště to zkus znovu a zkoušej čas vždy o trochu prodloužit. Třeba zjistíš, že potřeba si ublížit je mírnější a je snazší dělat místo toho něco jiného.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

Necítím se dobře

Tereza Jandová

Tereza Jandová